13 Paź

Kasza bulgur z warzywami i filetem z indyka

Kasza bulgur stała się jedną z moich ulubionych! W połączeniu z warzywami i indykiem smakuje pyyysznie!

 

Przepis:

  • 50 g kaszy bulgur
  • 100 g fasolki szparagowa żółta
  • 100 g fasolki szparagowa zielona
  • 50 g groszku cukrowego
  • 1/2 cebuli
  • 100 g kurek
  • 4 liście jarmużu
  • kilkanaście liści świeżego, dużego szpinaku
  • 150 g piersi z indyka
  • papryka słodka, curry, pieprz, sól, rozmaryn
  • olej kokosowy 5 g (1 łyżeczka)
  • olej rzepakowy 10 g (1 łyżka)
 
Sposób przygotowania:
Kaszę gotować w lekko osolonej wodzie 15 minut. Fasolkę szparagową  gotować  w lekko osolonej wodzie przez 10 minut, dodać do niej groszek cukrowy i gotować przez kolejne 5 minut. Kurki umyć i podsmażyć wraz z cebulą na oleju kokosowym, dodać do tego drobno skrojony jarmuż i szpinak. Następnie dodać pokrojone, wcześniej ugotowane, fasolkę i groszek cukrowy oraz pomidorki koktajlowe. Doprawić do smaku rozmarynem, pieprzem, chilli.  Filet z indyka natrzeć olejem rzepakowy, słodką papryką papryką, curry, solą i pieprzem, a następnie grillować na patelni grillowej po 5-7 minut na stronie. 
 
Do posiłku proponowane czerwone buraczki. 
 
Smacznego! :)
 

Twój komentarz




POKAŻ