19 Paź

Zapiekanka makaronowa z dynią

Sezon na dynię uważam za rozpoczęty! Wokoło mnóstwo jest ich odmian - piżmowe, makaronowe, hokkaido. Korzystajmy i gotujmy z nich rozmaitości!

Składniki:

  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 80g dyni
  • 1 jajko
  • 70g piersi z kurczaka
  • 60g makaronu pełnoziarnistego
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta przypraw: gałki muszkatołowej, papryki, czarnego pieprzu, tymianku
  • szczypta soli
  • 15g sera feta
  • 30g śmietany 12%
  • 100g liści szpinaku

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente. Dynię obrać i pokroić w kostkę, a następnie ugotować na parze, w
wodzie lub upiec w piekarniku do miękkości. Szpinak świeży opłukać. Na odrobinie oliwy przesmażyć posiekany czosnek, a następnie dodać szpinak i mieszać kilka minut aż liście zmiękną. Pokrojoną cebulę zeszklić na odrobinie oliwy. Kurczaka po umyciu i osuszeniu należy pokroić w kostkę a następnie doprawić solą, pieprzem i papryką. Obsmażyć na małej ilości oliwy na złoty kolor. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć makaron na to podsmażoną cebulę, kurczaka, dynię, szpinak. Na wierzch rozkruszyć fetę. Posypać tymiankiem, solą, pieprzem i szczyptą gałki. Śmietanę zmiksować z jajkiem i wlać na wierzch zapiekanki. Piec w temperaturze 160-180 stopni około 30 minut. Najlepiej przykryć zapiekankę folią i dopiero odkryć na ostatnie 10 minut.

Smacznego! :)

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ