20 Gru

Świąteczny filet z karpia z pieczarkami

Święta Bożego Narodzenia nadchodzą wielimi krokami! Jeśli Święta to i karp! 

A gdyby tak przygotować go w wersji light? By nastrój dopisywał, zdrowie nie uciepriało, a waga nie podskoczyła... ;-)

 

Składniki:

cebula 50 g (1 mała sztuka)

sok z cytryny 1 g (1/2 łyżeczki

czosnek 5 g ( 1 mały ząbek)

filet z karpia 200 g ( 1 sztuka)

pieczarka surowa 90 g ( 2 duże sztuki)

pietruszka, liście 4g (2 łyżeczki)

pieprz czarny mielony (szczypta)

sól (szczypta)

ryż brązowy 75 g (3/4 woreczka)

pomarańcza 300 g ( 2 sztuki)

 

Sposób przygotowania: Fileta z karpia umyć, osuszyć. Skropić sokiem z cytryny oraz doprawić do smaku dolą, piperzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki pokroić w plastry. Następnie rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć cebulą, obłożyć pieczarkami i posolić. Potrawę włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 40 minut. Po wycięciu udekorować posiekaną natką pietruszki. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. 

 

Z pomarańczy wyciśnąć sok, ręcznie lub za pomocą sokowirówki. 

Twój komentarz




POKAŻ