20 Gru

Świąteczny piernik pomarańczowy

Zapach korzenny zmieszany z pomarańczą... pieczemy pysznie!

Bo piernika w Święta zabraknąć po prostu nie może.

 

Składniki:

Czekolada gorzka 10g (2 kostki)

Jajo 50g (1 sztuka)

Mąka pszenna, typ 750 60g (4 łyżki)

Miód 5g (1 łyżeczka)

Sok z pomarańczy 12g (2 łyżki)

Proszek do pieczenia 2g (1/2 łyżeczki)

Przyprawa do piernika 6g (2 łyżeczki)

 

Sposób przygotowania: W pojemniku na niskich obrotach miksera ubić jajko. Dodać miód i po chwili sok z pomarańczy naturalny. Kiedy masa będzie jednolita wsypać proszek do pieczenia, przyprawy, a na koniec mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto przełożyć do pojemnika dostosowywanego do gotowania na parze. Ciasto gotować w parowarze około 40 minut. Ostudzony piernik udekorować startą bądź roztopioną czekoladą. 

Twój komentarz




POKAŻ