17 Luty

Frytki z batatów z pieczoną ciecierzycą

Szukacie pomysłu na szybki i pożywny obiad? Mam dla Was coś pysznego!

Składniki:

#rukola/roszponka

#1 średni batat

#puszka ciecierzycy

#przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, ostra papryka

#miód

 

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
2. Batata obrać, pokroić na grubsze frytki, wrzucić do miski, posolić, dodać pieprzu i rozmarynu. Polać oliwą, wymieszać, odstawić.
3. Ciecierzyce przepłukać na sitku, wrzucić do miski, doprawić szczyptą ostrej, słodkiej i wędzonej papryki, dodać nieco soli i pieprzu, polać oliwą i wymieszać.
4. Przygotować blachę, wyłożyć papierem do pieczenia. Na jednej części rozłożyć bataty, na drugiej ciecierzycę.
5. Włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut - bataty mają się lekko zbrązowić i skarmelizować, a ciecierzyca ma być chrupka.
6. Na talerzu przygotowujemy sałatę (roszponkę, rukolę, szpinak - co lubicie), a na górę dajemy upieczone warzywa.

Smacznego! :)

Twój komentarz




POKAŻ