15 Czerw

Sezon na grilla: owoce

Gdy mówimy o grillu, myślimy o mięsie, ewentuanie warzywach. A co z owocami? Jak możemy je wykorzystać? Chodźcie poczytać!

Gdy wybieracie się na grilla, weźcie ze sobą również owoce! Możecie je zrobić na ruszcie lub… przygotować pyszne lemoniady!

Zacznijmy jednak od jedzenia… Możemy grillować np. banana, jabłko, gruszkę, świeżego ananasa, arbuza. Jak je grillować?

#banan – są dwa sposoby!

1. połóż banana w skórce na grillu i poczekaj aż całkowicie zbrązowieje. Ściągnij, rozetnij wzdłuż, podsyp orzechami i zajadaj łyżeczką

2. przygotuj folię aluminiową, banana pokrój i włóż do małych saszetek zrobionych z folii. Połóż na ruszt i grilluj koło 10 minut. Ściągnij z grilla i zjedz łyżeczką. Możesz dodać jeszcze świeże owoce, jogurt grecki, labneh, pieczony rabarbar, bakalie.

# jabłko

Przygotuj folię aluminiową. Umyj jabłko, pokrój na ćwiartki, przełóż na folię, posyp cynamonem i orzechami, polej miodem. Owiń folią, ułóż na grillu i czekaj aż jabłko zmięknie (testuj patyczkiem!).

# gruszka

Umyj gruszkę, pokrój na ćwiartki, posól i popieprz. Ułóż na grillu i poczekaj aż nabierze kolorów.

# arbuz

Nie próbowałam tego dania, ale natrafiłam na nie u Zosi Cudny z bloga Make Cooking Easier (http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/letnie-grillowanie-czyli-nowych-prostych-przepisow-ktore-zachwyca-twoich-gosci/). Wyglądają i zapowiadają się pysznie! Spróbujcie!

# ananas

Wykorzystaj świeżego ananasa, nie tego z puszki! Obierz ze skórki, pokrój w plasterki. Posól, lekko popieprz i oprósz mąką. Grilluj aż do lekkiego zbrązowienia

 

Przechodząc do picia – pomysłów jest tak wiele! I tu podzielę się z Wami moimi sugestiami

# lemoniada cytrusowa

Co tylko masz pod ręką – mandarynki, pomarańcze, cytryny czy grejfruty – umyj i przekrój na pół. Do dzbanka wlej wodę i wyciśnij sok z połówki. W zależności jaki smak ma dominować, to wyciśnijcie go więcej (możesz np. wycisnąć więcej pomarańczy, a grejfruta wkroić). Pozostają połówkę pokrój na talarki i na ćwiartki. Wrzuć do dzbanka. Możesz udekorować rozmarynem czy bazylią, jeśli chcesz by była słodsza, dodaj odrobinę miodu czy syropu z agawy.

# lemoniada truskawkowa

Truskawki zblenduj w misce. Do dzbanka wlej wodę, dodaj sok z połówki cytryny, zblendowane truskawki (można je wcześniej jeszcze przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek) i odrobinę miodu. Wymieszać i schłodzić.

Na podobnej zasadzie możecie przygotować lemoniadę z arbuza, ananasa, malin czy jeżyn.

Smacznego!

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ