15 Czerw

Szparagi na talerzu - trzy przepisy

Sezon na szparagi powoli się kończy! Skorzystajcie jeszcze póki są i przygotujcie coś dobrego z moich przepisów!

Szparagi zawieraają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Powinny je jeść kobiety w ciąży i ją planujące (ze względu na dużą ilość kwasu foliowego), osoby z wysokim cholesterolem (skutecznie je zbijają), chorujący na zapalenie pęcherza  oraz wszyscy, którzy... są na diecie! Otóż 100g szparagów to zaledwie 18kcal!

Wśród witamin znajdziecie beta-karoten, witaminę C i E, wapń, fosfor, potas, ale i dużą ilość błonnika i inuliny.

Chodźcie zatem do sklepu po ostatki szparagów i przygotujcie coś z podanych niżej przepisów:

 

Zupa krem ze szparagów (1 porcja)

# 1 i 1/2 szklanki bulionu

# 2 małe ziemniaki

# pęczek szparagów

# 1/2 kubka jogurtu naturalnego

# pół cebuli

# łyżeczka oleju

# łyżka startego parmezanu

# gałązka świeżego tymianku

# szczypta pieprzu i soli

Sposób przygotowania: Szparagi umyć, obrać do wysokości 1/3 od dołu. Odciąć główki i ugotować je w osolonej wodzie (przez kilka minut, aby pozostały jędrne). Ziemniaki ugotować. Łodygi szparagów pokroić na kawałki. Cebule pokroić w kostkę. Zeszklić cebulę na oleju. Dodać pokrojone łodygi szparagów i podsmażyć. Wlać bulion i gotować około 30 minut. Dodać tymianek, pieprz, sól i jogurt. Zmiksować wszystko razem z ziemniakami. Do zupy włożyć główki szparagów, posypać parmezanem i tymiankiem.

 

Makaron ze szparagami i bazylią (1 porcja)

# kilka listków świeżej bazylii

# mała cebula

# 100g makaronu wstążki

# łyżka oliwy z oliwek

# szczypta pieprzu i soli

# 100g szparagów

Sposób przygotowania: Szparagi obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w wodzie około 5 minut od zagotowania, a makaron przygotować według opisu na opakowaniu. W tym samym czasie pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na oliwie. Gotowe szparagi odcedzić i podsmażać chwilę na patelni wraz z cebulą, a następnie dodać makaron. Przyprawić do smaku solą, pieprzem. Wierzch posypać listkami bazylii.

 

Pieczony łosoś z kuskusem i szparagami

# 120g surowego łososia

# łyżeczka soku z cytryny

# szczypta pieprzu i soli

# łyżeczka koperku

# 1/2 szklanki kaszy kuskus

# 100g szparagów

# 1/2 łyżeczki masła

# szczypta cukru

Sposób przygotowania: Porcję łososia skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawami i piec w piekarniku około 30 minut. Posypać koperkiem. Kaszę kuskus przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Szparagi obrać od główki w kierunku miejsca ucięcia, grube końcówki odciąć. Związać w pęczek bawełnianą nicią i włożyć do gotującej się wody z odrobiną masła, soli i cukru. Gotować około 15-20 minut. Odcedzić.

Smacznego!

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ