22 Czerw

Sezon na grilla: ryby

Kolejna alternatywa do kiełbasek z grilla - ryby! Zdrowe, pyszne, nie wymagające wielkiego nakładu czasu i pracy!

Wielką zaletą grillowania ryb jest to, że:

1. Nie zajmie nam to wiele czasu

2. Nie potrzebujemy wielu przypraw i przygotowań, by zrobić to dobrze!

 

Do grillowania najbardziej nadają się: pstrąg, halibut, sandacz, łosoś, makrela, okoń. Wybierz się do sklepu lub najlepiej do hodowcy i kup wyfiletowaną rybę. W domu opłucz ją, pozbaw łusek, dopraw solą i pieprzem (dodać możesz również sok z cytryny, plastry czosnku i świeże przyprawy jak np. tymianek, natka pietruszki, koperek, a także natrzeć lekko oliwą).

Tak przygotowaną rybę zawiń w folię aluminiową i odłóż do lodówki na co najmniej godzinę, by "przeszła" wszystkimi zapachami!

Jeśli kupisz np. dzwonek lub filet z łososia, nie musisz zawijać go w folię, możesz położyć na tacce aluminiowej (i opiekać na każdej ze stron). Ważne jednak, by nie grillować ryby zbyt długo, bo wyschnie. Dwadzieścia minut na średnim ogniu powinno być ok.

Ryba idealnie komponuje się z sałatą ze świeżych warzyw, więc nie zapomnij, by taką przygotować! Smacznego!

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ