08 Czerw

Sezon na grilla: sosy

Jestem ciekawa jakie sosy używacie do grilla najczęściej? Pewnie jest to ketchup i musztarda? Pora to zmienić!

Na sklepowych półkach znaleźć możemy dość sporo różnych sosów: słodko-kwaśny, BBQ, miodowo-musztardowy, azjatycki, chrzanowy. Ja polecam Wam jednak zrobić taki sos w domu i przechowywać w lodówce. Bazujemy na znanych nam składnikach, bez żadnych ulepszaczy, które pozwolą danemu sosowi stać w lodówce kilka tygodni!

 

Sos tzatziki – grecki sos na bazie jogurtu i ogórków, prosty i szybki

Potrzebujemy:

# jogurt naturalny

# duży ogórek szklarniowy lub dwa-trzy gruntowe

# 2 ząbki czosnku

# garść koperku

# oliwę, sól, pieprz

# łyżeczka soku z cytryny

 

Ogórka ścieramy na tarce, lekko solimy i zostawiamy by puścił sok. Odsączamy, dodajemy jogurt. Wyciskamy czosnek, wrzucamy posiekany koperek i mieszamy. Dodajemy przyprawy według uznania.

 

Guacamole– czyli po prostu dojrzałe awokado zmiksowane lub rozgniecione widelcem

Potrzebujemy:

# dojrzałe awokado

# łyżka soku z cytryny

# sól, pieprz

# ząbek (lub pół) czosnku

Awokado rozgniatamy, dodajemy starty ząbek z czosnku, doprawiamy i mieszkamy. Szybko, prosto, a tak zdrowo!

 

Tapenada z czarnych oliwek – może to być nie tylko w formie sosu, jak i pasty do kanapek, które zagryzacie przy grillu

Potrzebujemy:

# szklanka czarnych oliwek

# oliwa z oliwek

# ząbek czosnku

# łyżka kaparów

# szczypta oregano

Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj. Jeśli chcesz mieć bardziej wodnistą konsystencję, dodaj więcej oliwy. W oryginalnym przepisie występują również anchois (rybki), więc również możesz je dodać.

 

Świetne przepisy znajdziecie również u Jadłonomii:  http://www.jadlonomia.com/przepisy/sosy-na-grilla/

Spróbujcie także ajwaru czyli pasty z pieczonych bakłażanów i papryk: http://www.olgasmile.com/ajvar.html

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ