21 Lip

Jedzenie i picie na ochłodę: Lody

Czy mamy tu kogoś, kto nie lubi lodów? Nie sądzę :)

Ostatnie dni dały nam popalić pod względem temperatur. Czym się najszybciej możemy się schłodzić, a przy okazji poprawić sobie humor? Oczywiście lodami!

Często pytacie mnie czy będąc na diecie można je jeść. Jak zwykle odpowiadam - z umiarem! Pamiętajcie, że lody to też zdrowe składniki: pełnowartościowe białko, wapń, witaminy z grupy B, witamina D czy potas, magnes, fosfor, których zawierają więcej niż samo mleko. Dodatkowo -  mrożone produkty mleczne są klasyfikowane jako niskotłuszczowy nabiał. Mogą więc stanowić ważny element diety w profilaktyce takich schorzeń jak osteoporoza, miażdżyca i choroby nowotworowe, a także wpływać na prawidłowy rozwój organizmu w okresie wzrostu.

Jednak głównym problemem kaloryczności lodów jest.. cukier, a dokładnie sacharoza odpowiadająca za przybieranie masy tłuszczowej. W lodach znajduje się nawet 70% sacharozy! Lody są także, ale i niestety dość lekkostrawne, szybko wchłaniają się w przewodzie pokarmowym, w efekcie czego wywołują dość silna reakcję glikemiczną (wzrost cukru we krwi) wzmagając wydzielanie insuliny. Jest to kluczowy hormon odpowiedzialny za proces rozrostu tkanki tłuszczowej, ponieważ pod jej wpływem komórki tłuszczowe nie tylko intensywnie powiększają swoją objętość, ale przede wszystkim zaciekle bronią swoje zapasy. Jeśli chcemy zrzucić więc kilka kilogramów, jesteśmy na diecie redukcyjnej - powinnismy się ich wystrzegać.

Jakbyście chcieli skusić się na jakiś lody - czy to śmietankowe czy może (w zdrowszej wersji) sorbety, to poniżej mam dla Was przepisy!

Jak wykonać domowe lody bez maszynki?

Potrzebujesz 2 jajka, ok. 300ml śmietanki 36% bardzo dobrze schłodzonej, łyżkę wody, ok. 100 g słodzidła (cukier, ksylitol, ewentualnie stewia).

Przygotuj trzy miski. W jednej ubij białka na sztywną pianę i dalej ubijając dodaj połowę cukieru. W drugiej utrzyj żółtka z resztą cukru. W trzeciej ubij śmietanę (najlepiej by śmietanka, misa i ubijak były dobrze schłodzone, więc przed samym miksowaniem włóż je na chwilę do zamrażarki).

Połącz składniki ze wszystkich trzech misek delikatnie mieszając.

W zależności od smaki jaki chcesz uzyskać (w tym momencie masz śmietankowy), dodaj np. ziarenka wanilii, czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej czy wiórki kokosowe.

Przelej lody do pojemnika i zamroź.

 

Jak zrobić domowe sorbety?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy owoce umyć i zmiksować, dodać nieco syropu klonowego i zamrozić! Jakie smaki sugeruję? Bananowy, truskawkowy, malinowy, brzoskwinia-banan, malina-mięta, malina-bazylia, arbuzowe.

Możesz również no. Banana pokroić w plasterki i zamrozić, a później wykorzystać go do porannego, mrożonego koktajlu!

Smacznego!

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ