27 Lip

Jedzenie i picie na ochłodę: sałatki

Według mnie sałatki to jedna z najlepszych form przekąsek, lunchów, a czasem nawet dań głównych! Wiadomo – surowe owoce i warzywa mają najwięcej witamin i mikroelementów, są soczyste, jędrne, często chrupkie, pełne smaku. Przygotowanie sałatki to też nie czaso- i pracochłonne zajęcie.

Jak zrobić ją najszybciej? Podam Ci kilka moich trików:

1. W lodówce zawsze miej mix sałat – oszczędzisz czasu na mycie i krojenie

2. Ewentualnie możesz kupić sałatę lodową – jest chrupka, długo utrzymuje świeżość, a jej krojenie jest bardzo szybkie

3. Do słoiczka przygotuj sobie ulubiony sos. Może to być vinegret (przepis poniżej), gdyż jest to najbardziej uniwersalny, a przy tym pyszny sos sałatkowy! Taki słoiczek możesz trzymać w lodówce ok. tygodnia, brać go do pracy czy na piknik.

4. Kiełki to dodatkowa bomba witamin. Wyhoduj sama (kiełkownica, w doniczce lub na gaziku) lub kup gotowe i miej je w lodówce do podypania.

5. Pod ręką miej zawsze pomidora, ogórka, cebulę, paprykę. To podstawowy skład sałatki, często używany również na kanapki. Pokrojenie tych warzyw to chwila, a sprawdzą się dobrze w sałatce.

6. Jeśli lubisz chrupać (a ponoć to zapewnia nam również poczucie sytości) dorzuć do sałatki pestki słonecznika lub dyni (mogą być lekko podprażone)

 

Z jakich warzyw skomponować sałatkę na gorący dzień?

# szparagi

# pędy fasoli mung

# brokuły

# kapusta

# marchew

# kalafior

# ogórek

# sałata

# cykoria

# szpinak

# cukinia

# pomidor

 

Jakie owoce wybrać?

# jabłka

# morele

# pomarańcze

# grejfruty

# brzoskwinie

# śliwki

# truskawki

 

Moje pomysły:

1. sałata lodowa + pomidor + cebula + jabłka

2. szpinak + szparagi + truskawki

3. kapusta czerwona + grejfrut + kiełki + granat

 

Czym polać?

Najprościej oliwą z oliwek, posypać oregano i pieprzem. Możesz eksperymentować i dodać np. ocet balsamiczny, ocet jabłkowy, czarnuszkę, paprykę wędzoną.

Tak jak wspominałam, zrób mały słoiczek sosu winegret. Potrzebujesz do tego:

# oliwa z oliwek

# 2 łyżki soku z cytryny

# szczypta soli i pieprzu

# łyżeczka musztardy francuskiej

# łyżeczka syropu klonowego

Daj wszystko do słoika, zakręć i wymieszaj.

 

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ