06 Lip

Jedzenie i picie na ochłodę: Chłodniki

Żar leje się z nieba, a wy nie macie pomysłu na obiad? Zróbcie chłodnik!

Niewątpliwą zaletą chłodników jest to, że potrafią skutecznie ochłodzić organizm. Przygotowywane ze świeżych warzyw czy owoców, dobrze doprawione i schłodzone zasmakują każdemu w gorący dzień.

Dodatkowo, zupę tą przygotowuje się z surowych warzyw, więc cały zasób witamin i minerałów zostaje w roślinach! To arugment dla osósb będących na diecie, chcących zadbać o włosy i paznokcie czy ogólny wygląd i kondycję.

Poniżej znajdziesz trzy przepisy na pyszne chłodniki warzywne. Pamiętaj jednak, że możesz je również przygotować na bazie kefirów czy maślanek, bulionów czy nawet zakwasów!

 

Chłodnik z młodych buraków z jajkiem

# Kubek kefiru 2%

# 3 małe młode buraki

# 1 średni ogórek

# 4 rzodkiewki

# 1 łyżeczka świeżego koperku

# 1 łyżeczka świeżego szczypiorku

# 1 mały ząbek czosnku

# szczypta soli i pieprzu

# 1 ugotowane jajko

Sposób przygotowania:Buraki umyć i ugotować, wystudzić i obrać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Szczypiorek i koperek posiekać. Czosnek i 3/4 zieleniny wymieszać z kefirem i schłodzić w lodowce. Ogórka obrać wraz z burakami i rzodkiewkami pokroić w plasterki. Warzywa przełożyć do miski zalać kefirem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Chłodnik przelać na głęboki talerz udekorować ćwiartkami jajka i resztą zieleniny.

 

Chłodnik warzywny z łososiem i pełnoziarnistymi grzankami

# 1 średni ogórek

# 3 rzodkiewki

# 1 kubek (150g) jogurtu naturalnego

# 40g wędzonego łososia

# 1 mały ząbek czosnku

# 1 łyżka świeżej natki pietruszki

# 1 łyżka świeżego koperku

# szczypta soli i pieprzu

# 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego

# 1 łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania:Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Umyte rzodkiewki pokroić w grubą kostkę. Do warzyw dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koper i natkę pietruszki. Całość doprawić solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć pokrojonego w paski łososia. Chleb skropić oliwą i opiec w tosterze.

 

Chłodnik ogórkowy z orzechami włoskimi

# 1 duży ogórek

# 2 rzodkiewki

# 2 łyżeczki natki pietruszki

# 1 łyżeczka koperku

# 1 łyżeczka oliwy z oliwek

# 2 kubki (300g) jogurtu naturalnego 2%

# 1 łyżka soku z cytryny

# 3 sztuki orzecha włoskiego

# 1 kromka pumperniklu

Sposób przygotowania:Ogórka umyć, osuszyć i przekroić na poł. Usunąć gniazda nasienne. Miąższ ze skórką pokroić w małą kostkę. Rzodkiewki umyć i pokroić w półplasterki. Warzywa oprószyć solą. Odstawić na 10 min. Natkę pietruszki i koperek umyć, osuszyć i oberwać listki. Posiekać. Wsypać do jogurtu, wymieszać. Dodać oliwę z oliwek i sok z cytryny.

Ogórek i rzodkiewki osączyć, lekko odcisnąć. Wymieszać z 25 ml wody. Dodać do jogurtu. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wsypać drobno posiekane orzechy włoskie i wymieszać. Chłodnik wstawić do lodówki na około 30 minut. Chłodnik podawać z pieczywem.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ