10 Maj

Burger z tofu i salsą pomidorową

To ulubieniec imprez! Zaproś znajomych i zaproponuj im coś nowego - burgera w wegetariańskiej odsłonie!

Składniki:

  • kilka listków świeżej bazylii
  • bułka owsiana/orkiszowa
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 mały pimidor
  • 2 suszone pomidory
  • Szczypta pieprzu i soli
  • Garść rukoli lub sałaty np. masłowej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego lub tamari
  • 120g wędzonego tofu

 

Sposób przygotowania:

Tofu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru wody. Rozdrobnić je widelcem w misce i wymieszać z bułką tartą, sosem sojowym, posiekanymi drobno: pomidorami, czosnkiem i cebulką. Dłońmi dokładnie należy wrobić masę. Następnie formować kotleta o grubości około 2 cm. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron na złoty kolor.

Bułkę przeciąć wzdłuż. Na dolną połowę położyć rukolę, burgera i salsę i przykryć gorną częścią bułki.

Pomidora obrać ze skory, usunąć gniazda nasienne, a pozostałą cześć wraz z suszonym pomidorem i cebulką pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, doprawić oliwą, solą pieprzem i listami posiekanej bazylii.

Bułkę (może być lekko podpieczona w piekarniku), a dokładnie jej spód posmarować salsą, układać składniki piętro. Na górę dodać jeszcze odrobinę salsy, zakryć wierzchnią częścią bułki i jeść, póki ciepłe!

Możecie dodać jeszcze inne warzywa: cebulę, kiszonego lub świeżego ogórka, paprykę.

Dla łakomczuchów: możecie dodać kawałeczek sera ;)

Smacznego! :)

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ