15 Maj

Krem dyniowo-marchewkowy z grzankami

Pyszna zupa-krem zasmakuje wszystkim, którzy cieszą się z dyni cały rok!

Składniki:

  • kawałek dyni (300g)
  • 1 marchewka
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • szczypta soli i przeprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 kromki chleba graham/żytni/razowy


Sposób przygotowania:

Dynię i marchew obrać i pokroić w kostkę. Do rondla wlać oliwę i podsmażyć, cebulę. Następnie dodać bulion oraz warzywa. Całość gotować około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie zmiksować za pomocą blendera, przyprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Pieczywo pokroić w kostkę podsmażyć na suchej patelni lub opiec w piekarniku. Zupę podawać z grzankami lub posypać podprażonym słonecznikiem/pestkami dyni.

Smacznego! :)

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ