15 Maj

Leczo z dynią i soczewicą

Leczo wiosną czy już latem to podstawa! Mix kolorowych warzyw z dodatkiem kaszy, ryżu czy soczewicy to idealny lunch czy obiad.

Składniki:

  • 5 łyżek czerwonej soczewicy
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/4 małej dyni
  • 1/2 małej papryki czerwonej
  • 2 średnie pomidory
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • szczypta chilli, pieprzu i soli
  • 1 i 1/2 szklanki wody


Sposób przygotowania:

Na oleju kokosowym zeszklić pokrojoną drobno cebulę. Następnie dodać soczewicę, zamieszać i
po chwili kolejno dodawać pokrojone warzywa: dynię, później paprykę i cukinię. Wszystkie produkty wymieszać, doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku i zalać wodą, zagotować. W międzyczasie obrać i pokroić w kosteczkę pomidory. Dodać do pozostałych składników, wymieszać i zagotować. Gotować przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.

Smacznego! :)

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ