16 Maj

Makaron ryżowy z warzywami i kapustą pak choi

Coś pysznego dla fanów kuchni azjatyckiej!

Składniki:

  • 50g makarony ryżowego (ewentualnie gryczanego soba)
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 20g cebuli dymki
  • 1 marchewka
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 sztuka chińskiej kapusty pak choi
  • 2 łyżki sosu sojowego lub tamari
  • 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 łyżki szczypiorku posiekanego
  • 1 łyżka orzechów pinii (ewentualnie orzeszków ziemnych lub czarnego sezamu)

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Czosnek posiekać, cebulkę pokroić w krążki, marchew w słupki lub wstążki a paprykę w paski. W woku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Następnie dodać marchew i paprykę. Z kapusty obrać liście, umyć i dodać do pozostałych warzyw. Dodać sos sojowy i podsmażyć. Dolać 1/4 szklanki wody i wrzucić makaron . Całość smażyć dopóki makaron nie wchłonie całej wody. Raz po raz zamieszać. Doprawić sokiem wyciśniętym z limonki, stropem z agawy i posiekaną papryczką chili. Makaron przełożyć na talerz i posypać orzeszkami pinii i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego! :)

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ