17 Maj

Ratatouille - potrawa z pomidorów, bakłażanów, cukinii

Dzisiaj serwuję Wam mix warzyw w letnim, chrupkim i soczystym wydaniu!

Składniki:
  • 2 duże pomidory
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 mała cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała papryka zielona
  • 3 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 2 kromki chleba żytniego razowego / 2 łyżki ryżu naturalnego lub kaszy
 
Sposób przygotowania:
 
Warzywa opłukać. Pomidory pokroić w kostkę i włożyć do rondla z rozgrzanym olejem. Dodać posiekaną drobno cebulę, bakłażan i cukinię pokrojone w kostkę, rozgnieciony czosnek i oczyszczoną, pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodać zioła i zagotować. Gotować przez 45 minut lub piec przez 1 godzinę w 160-180 stopniach. Gdy warzywa będą już miękkie zdjąć rondel z ognia lub wyciągnąć z pieca. Doprawić do smaku. Podawać z pieczywem, ryżem lub kaszą.
 
Smacznego! :)
 
[Przyznaję od razu, że potrawa ta może nie wyglądać przepięknie - i moja też taka była! Dlatego by nie szokować, a narobić Wam smaka zdjęcie zapożyczyłam od Ani Starmach.]

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ