18 Maj

Pęczak z botwinką, szpinakiem, pomidorem i pestkami dyni

Sezon na botwinkę trwa! Dzisiaj czas na małe kaszotto w kolorach buraka!

Składniki:

  • 60 kaszy jęczmiennej
  • 200g (jeden pęczek) botwinki
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • szczypta pieprzu i soli
  • 1 średni pomidor
  • 2 łyżki pestek dyni
  • garść szpinaku

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, 5 minut przed końcem gotowania dodać umyte i
posiekane łodyżki i liście botwinki. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na łyżeczce oleju, dodać do ugotowane kaszy razem z włoską przyprawą (lub innymi ziołami) i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Dorzucić posiekarny dropno szpinak. Na wierzchu ułożyć pokrojonego w cząstki pomidora i posypać pestkami dyni. Można dodać również resztkę świeżej posiekanej czerwonej cebuli, a także odrobinę podartej mozarelli.

Smacznego!

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ